Klantencase

Ameleo blijft zelf ook in verandering

Ameleo helpt organisaties groeien, maar ook zelf staan we niet stil. Zo willen we naast een vestiging in Hasselt, ook regionale teams uitbouwen in de regio van Gent en Leuven. Daarbij rekenen we alvast op twee nieuwe collega’s: maak kennis met Marc en Ruud.

Marc en Ruud, beide gebeten door veranderingsprocessen en goed voor 50 jaar ervaring in de sector, maken sinds januari 2023 deel uit van Ameleo. Ook al hebben ze een verschillend verhaal, hun passie voor het vak is groot en hun ervaring onderling versterkend en aanvullend.

Hoe het begon

Ruud Bourmanne is sinds 2005 actief in kwaliteitsmanagement. Na enkele jaren ervaring bij, toen nog Dexia, en BDO besloot hij om zijn droom uit te werken en stapte daarmee naar de Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten (VVSG). Daar ontwikkelde hij een “Traject naar Uitmuntendheid” voor lokale besturen, een lange termijntraject rond kwaliteit, beleid en organisatieontwikkeling. Bovendien bracht hij lokale besturen hiervoor ook samen rond de tafel zodat er een onderlinge dynamiek van uitwisseling en samenwerking kon ontstaan. Sinds begin 2020 zet hij dit traject verder als zelfstandige. Zijn filosofie? Mensen samenbrengen en connecteren. Toen maakte hij voor het eerst kennis met Ameleo. Tijdens die ontmoeting was er meteen een persoonlijke klik.

Marc Van de Velde was eerst chef-patissier en schoolde zich daarna, ten gevolge van een zwaar ongeval, om tot ICT’er. In 2006 besloot hij zelfstandige te worden. Zijn eerste kennismaking met Ludwig en Erwin verliep anders dan bij Ruud. Zij leerden elkaar vele jaren geleden kennen bij een gezamenlijk project voor nv De Scheepvaart (nu de Vlaamse Waterweg). Marc werkte toen als projectverantwoordelijke voor nv. De Scheepvaart; Erwin vervulde toen vanuit een grote Limburgse ICT integrator de rol van leveranciersverantwoordelijke voor datzelfde project. Zowel Erwin als Marc verdedigden toen vaak tegenstrijdige belangen, maar van bij aanvang van hun samenwerking resulteerde dit in de omvorming van een wat afgegleden, stroeve klant-/leveranciersrelatie naar een constructief en resultaat gedreven partnership. Ook na het project bleven ze nauw contact houden, wat in 2018 uitmondde in een nieuwe intense samenwerking onder Ameleo-vlag voor een transitietraject bij het ITG (Instituut voor Tropische Geneeskunde).                                

                                                                                             

De passie voor change management

“Ik heb een enorme passie voor het werken met mensen. Mensen, teams of bedrijven zien groeien en evolueren geeft me energie om verder te gaan. Bovendien merk ik tijdens projecten dat niet één persoon alle wijsheid heeft, maar dat je vaak samen tot nieuwe oplossingen of inzichten komt. Zo wordt elke ontmoeting een co-constructie. Daarnaast bouw je, gedurende een project, een grote vertrouwensband op met de mensen waarmee je werkt. Zo mocht ik in 2020 vanuit Ameleo een projectmanager van Cegeka voor Corona Direct vervangen. Deze opdracht zou initieel zes weken duren; uiteindelijk heb ik die opdracht twee jaar lang vervuld,” vertelt Marc.

“Ook ikzelf heb altijd een grote interesse gehad in de materie,” gaat Ruud verder. “Draagvlak creëren om te veranderen en mensen kunnen meenemen in je verhaal, dat geeft enorm veel energie. Zo mocht ik een project doen voor OCMW Waregem. Daar heb ik gedurende het traject mensen zien openbloeien en groeien als persoon. Het geeft me heel veel voldoening toen ik jaren later getuige mocht zijn van het nog steeds goed functioneren van deze groep.”

“Die passie zien we trouwens terug bij ons vieren. Allemaal willen we mensen helpen om continu te verbeteren. We geloven in hetzelfde verhaal – “duurzaam veranderen van binnenuit” – en dragen die passie uit. Op dat vlak zijn we net “soulmates”. Aan het begin van een traject merk je heel vaak dat je als consultant moet trekken om het aan de gang te krijgen. Naarmate een project vordert, dien je dit steeds minder te doen. De organisatie neemt steeds meer het initiatief om het proces te trekken. Dit is belangrijk om een project tot een goed einde te brengen; dit is van binnenuit veranderen.”

De match met Ameleo

Ruuds accountant bracht hem in contact met Ameleo. Dat eerste contact verliep meteen heel spontaan. “De filosofie ‘duurzaam veranderen van binnenuit’ sprak me ook meteen aan. Die filosofie sluit naadloos aan bij mijn gedachtegoed”, vertelt Ruud. “Die passie delen we. We hebben in het verleden gewerkt rond dezelfde thema’s, maar vanuit andere perspectieven waardoor we heel complementair zijn. Ik kijk ernaar uit om van Ameleo een gemeenschappelijk verhaal te maken.”

“Ook wat mij betreft, koos ik bewust om medewerker te worden voor Ameleo omwille van de inhoud én de persoonlijke klik. Bovendien is het ook fijn dat ik gelijkwaardig mee kan bouwen aan de groei van Ameleo. Ik ben dan ook zeer gedreven in dit avontuur gestapt,” zegt Marc. “Daarnaast spelen we goed op elkaar in. Ondanks dat we met dezelfde materie bezig zijn, heeft iedereen zijn eigen rugzak met ervaring. Van coaching, tot kwaliteitsdenken, continu verbeteren of procesmatig werken. Het zijn allemaal verschillende ingangen om tot duurzaam veranderen te komen. Op die manier kunnen we goed inspelen op de noden van zowel kleine, als grote organisaties.”

Een blik op de toekomst

“We kijken uit naar de aankomende projecten met Ameleo omwille van het enthousiasme en de passie die we delen. We zijn heel complementair en versterken elkaar, gedreven om een gemeenschappelijk verhaal te schrijven.

Een belangrijke eigenschap die we allemaal delen is dat we blijvend leergierig zijn naar vernieuwing en daardoor ook zelf constant in verandering zijn. Alle ingrediënten zijn dus aanwezig om samen een mooie toekomst uit te bouwen waarin Ameleo succesvol onderneemt”, besluiten de twee.

We delen graag onze inzichten om jouw kennis rond groei en verandering te verruimen.

Vragen?
Onze transitiecoaches staan voor je klaar.

Volg ons op LinkedIn
Diestsevest 32 bus 1a

3000 Leuven